Logo

Meie pere ja muud loomad

Pajuvärava perekond keskendub majanduslikule toimetulekule talvistes tingimustes. Kitkumist ootavad naabrinaiselt soetatud pardid, mis pealinlastele kaubaks lähevad ning kui investeerida korralikku mootorsaagi ja teha ise metsatöid, säästab küttepuude ostult. Kohalikus poes käies aga tuleb vapral pereemal võidelda nuiavate lastega ning soetada nädala toidukraam Pajuvärava pere kahe- ja neljajalgsetele. Ootamatu lisa saab ka Pajuvärava loomapere.
Eesti
2016
Osa 12 - Viimane!
Kange Saare naine Heidi ning tema tõelised maalapsed Uma ja Raju tähistavad esimese aasta täitumist Pajuvärava talus. Mis on nii Heidi perele kui televaatajatele armsaks saanud talus ühe aastaga muutunud ning millised on perenaise ootused tuleviku osas? Läbi vahvate tagasivaadete jagavad nii lapsed kui ema esimesi ja kõige armsamaid mälestusi Pajuvärava talu teekonnast päris koduks saamise loos. Aga Heidi otsustab, et elus ainult tagasi vaadata ei saa ja on paras aeg ellu kutsuda uusi traditsioone, näiteks eriti vinge Pajuvärava naistesauna.
Osa 11
Pajuvärava talu on nagu Tallinna linn, mis kuidagi valmis ei saa, aga kange saare naine Heidi ei vannu alla. Uus külmalaine tõi kaasa tõsiasja, et veesüsteemid vajavad soojustamist ja isegi korsten isoleerimist. Kuid mis olullisem veel, vana talumaja saab uued ja soojapidavad uksed. Kuid lisaks maja-tuunimisele vajavad maniküüri hobused ning hooldamata viljaaed korralikku tagasilõikust.
Osa 10
Pajuvärava talu perenaine Heidi haarab härjal sarvist ja otsustab talvisesse taluellu pisut korda luua. Uma ja Raju võitlevad visalt harukordselt segamini lastetoas laiutava segadusega ning minitalgute korras püütakse ornungisse ajada võssakasvanud taluümbrus. Lisaks avastab perekond järjekordset Pajuvärava aaret, tolmu mattunud pööningukorrust, kust tuleb välja mõndagi põnevat.
Osa 9
Pajuvärava talu maapere sehkendab seekord köögis ja koduhoovil. Puust ja punaseks saab taluelu karm, aga vajalik osa: kuidas tuleb kodukitsest kotlett. Laste isa abiga saadetakse sõraliste taevasse, nülitakse ning puhastatakse nooruke sokupoiss. Heidi, Uma ja Raju teevad lihakehast hakkliha ja maitsvaid kotlette. Lisaks saab sadulasse Pajuvärava pere uusim hobune ning valmivad maailma parimad vahvlid talu kapinurgast leitud vana vahvlimasinaga.
Osa 8
Pajuvärava perekond Heidi, Uma ja Raju peavad end läbi ja lõhki saarlasteks ning avastavad sedakorda talvist kodusaart. Mis teeb saarlasest saarlase? Vahva perekond trotsib näpistavat külma ning käib Heidi isaga merejää alt ahvenat püüdmas. Peale talvist lõkke-lõunat ja pikka rabamatka kohalikus Koigi rabas saavad Uma ja Raju suurel rabajärvel esmakordselt uisud alla.
Osa 7
Pajuvärava Uma ja Raju vahvad ja vahetud tegemised talvises ja heitliku ilmaga Saaremaal annavad aimdust maalaste argipäevast talvel. Kuid lisaks lasteaias käimisele, lõbusale lastejoogale ja talviste tõbede ravile tuleb ema Heidil viia väänikud juuksurisse ning rinda pista ootamatu voolukatkestusega.
Osa 6
Pajuvärava perekond keskendub majanduslikule toimetulekule talvistes tingimustes. Kitkumist ootavad naabrinaiselt soetatud pardid, mis pealinlastele kaubaks lähevad ning kui investeerida korralikku mootorsaagi ja teha ise metsatöid, säästab küttepuude ostult. Kohalikus poes käies aga tuleb vapral pereemal võidelda nuiavate lastega ning soetada nädala toidukraam Pajuvärava pere kahe- ja neljajalgsetele. Ootamatu lisa saab ka Pajuvärava loomapere.
Osa 5
Pajuvärava pere annab usinasti hagu, et aastavahetuse ja jõuludega seonduv seljataha jätta ja maatöödega järjele saada. Kuid peale sõnnikuloopimist otsustab Heidi, et on lastega ära teeninud minipuhkuse Eestimaa teises otsas: maanaine ja tema kaks vahvat väänikut sõidavad Toilasse puhkama ja tuhamägedele suusatama.
Osa 4
Pajuvärava talu pererahvas on endiselt pühadelainel ja lapsed kohtuvad Heidi vanematekodus päris Jõuluvanaga. Kuid talutööd ja loomakari ei pea pühadest miskit ning vapral saare naisel tuleb kodu külmakraadide kartuses soojustada ning mõelda välja, kuidas õueloomad pakase eest iseseisvalt varju alla pääseks.
Osa 3
Heidi, Uma ja Raju on esimest korda elus ametis päris oma kodus jõulutunde loomisega. Vahval Saaremaa perekonnal tuleb välja mõelda oma pisikesed jõulutraditsioonid, ehtida maja ning valmistada jõulukinke järgmisel nädalal eesootavaks Hanso-pere jõulupeoks.
Osa 2 - Talvine loomapidamine
Külmad ilmad panevad proovile nii Pajuvärava talu kahe- kui neljajalgsed elanikud. Heidi poeb nahast välja, et leiutada majapidamisse külmakindlad jootmissüteemid ning tekitada head talvetingimused vaatajate südamed võitnud hanepiiga Bibibile. Laste abiga tuleb ajada vastvalminud tallist välja nelja hobuse sõnnik ning majandada ära ka tubased elukad. Pajuvärava talu vajab kõpitsemist, et vanade akende vahelt lumi sisse ei tuiskaks.
Osa 1
Kange Saare naine Heidi ja tema muhedad maalapsed Uma ja Raju tulevad taas ekraanile ning nüüd seisab neil ees suur väljakutse – nad tahavad talve üle elada Pajuvärava talu vanas maamajas, mis ei pea korralikult sooja ja vajab jätkuvalt putitamist. Heidi ja lapsed tahavad näidata, kuidas elatakse maal, keset külma ja lumist või, tavalisi Saaremaa olusid arvestades, pigem pilgeni porist talveaega. Varajase lume tulekuga pannakse Pajuvärava pere kohe tõsiselt proovile, sest maja laseb tuult läbi, kaev on soojustamata ja perenaise hobused panevad plehku.
Osa 13
Pajuvärava talu ja selle südamliku pererahva seiklused tele-ekraanil jõuavad lõpule ning üle saavad vaadatud kevadel seatud eesmärgid: mida on Heidi ja tema lapsed suutnud kolme kuu jooksul ära teha ja mis jäänud tegemata? Lapsed ei lase end aga madalatest soojakraadidest segada ning mõnulevad spaas Pajuvärava moodi. Väärika punkti teguderohkele suvele paneb Heidi tähistades sünnipäeva koos oma kallite ja lähedastega.
Osa 12 - Majanduslik toimetulek
Vapper kahe lapse ema ja maaelu entusiast Heidi tegeleb rahaküsimustega ning otsib loovaid lahendusi, kuidas Pajuvärava talu soetamisega kaasnendud kulutusi natukenegi vähendada. Mida annab müüa kohalikul kirbukal, mida sotsiaalmeedias ja mis läheb laste abiga vanarauda, selgub sooja maaeluesaate eelviimases episoodis.
Osa 11 - Saaremaa loodus
Pajuvärava talu vahvad väänikud Uma ja Raju on hingelt looduselapsed ja pole ka ime, sest krapsakas ema Heidi veab neid igal võimalusel Saaremaa kaunisse loodusesse, et lapsed õpiksid hakkama saama nii mustikametsas kui mereretkel. Lisaks püüab Heidi lastele läbi metsa alt prügikorjamise ja Väina tammi juubelikontserti abil selgitada, kuidas mõjutab loodust ja keskkonda inimtegevus.
Osa 10
Pajuvärava talu perenaine Heidi ja tema vahvad lapsed ei oska elada loomadeta ning seetõttu on pere ametis loomaaia mõõtu elukate-kollektsiooni sisseseadmisega oma uude koju. Talu karjamaadele ja tubadesse kolivad nii kabjalised, soomuselised kui sulelised elukad. Ootamatu lõpu saab aga eksootiliste pesukarude ülekolimine.
Osa 9 - Valmistumine talveks
Maaelufanaatik Heidi ja tema kaks looduselast asuvad valmistuma talveks. Kõik, mis süüa sünnib, tuleb kodust ja metsast kokku korjata ning külmadeks kuudeks sisse teha. Usinad lapsed aitavad korilasest ema nii mustikametsas kui kuke kitkumisel. Sõstramahla keetmisel läheb aga Heidi liiga uljaks ja Pajuvärava talu võiks lihtsa vaevaga tule roaks langeda.
Osa 8 - Talgud Pajuväraval
Pajuväraval toimuvad talgud ja saarepiiga Heidile tulevad appi kümned head inimesed, et armsaks saanud talust üheskoos veelgi toredam koht teha. Talguliste abiga valmivad hobuste saabumiseks hädavajalikud aiad, majaümbrus saab koristatud ja õunaaed niidetud. Tööd ja tegemist, lustakaid hetki ja ootamatuid tagasilööke jagub tervele talgupäevale ning selgub, kas õhtuks jõudis Heidi teiste abiga loodetud tulemuseni.
Osa 7 - Pajuvärava talu (aja)lugu
Heidit ja tema lapsi üllatab külaskäiguga armastatud laulja Ivo Linna, kelle isa elas Pajuväraval viimased paarkümmend aastat oma elust. Milline on Pajuvärava ajalugu, mis endised asukad Heidile talusse jätsid ja millised kohaga seotud lood meenuvad tuntud lauljale? Vana talu ajalugu pakub palju üllatusi ja avastamisrõõmu nii uuele perenaisele kui lustakatele lastele. Kevadel verandale ehitatud kasvuhoone hakkab saaki andma.
Osa 6 - Maalapsed linnas ja maal
Kange Saare naine Heidi Hanso võtab vahelduseks kurnavale taluelule oma lapsed Tallinnasse kaasa ja pakub põngerjatele võimalust maitsta mõnusat linnalapse elu. Maaeluga harjunud lapsed satuvad esimest korda elus mänguasjapoodi ja käivad kuumaõhupalliga linnavaadet nautimas. Mis meeldib lastele rohkem, kas mütata mööda mereranda ja turnida õunapuude otsas või külastada suurlinna?
Osa 5 - Eluolu
Saarepiiga Heidi Hanso ja tema kaks vahvat last otsivad lahendusi elementaarsetele olmeküsimustele. Kuidas pesta lapsi, kui majas pole vett, lagunenud saun on maast laeni täis muuseumikraami ja kerist köeti viimati rublaajal. Millise nipiga saavad puhtaks aknad, riided ja sööginõud. Heidi võõrustab Eesti populaarseima kokaraamatu „Kahvliahvid“ toimetajaid ning maapere käe all valmivad uue raamatu taluroad.
Osa 4 - Pidupäev
Vahva kahe lapse ema Heidi on pärit suurest ja kirjust perekonnast, kes alalõpmata reisivad ja mööda maailma laiali on. Ometi on nad kõik hingelt saarlased ja seda joont püüab ka Heidi läbi kogukonna ja perekokkutulekute oma lastesse kasvatada. Sel nädalal teeb Heidi lisaks remondile Umale suure sünnipäevapeo, aitab organiseerida heategevuslikku lasteaialaata, süstib lastesse kogukonnatunnet Saaremaa laulupeol ning tähistab koos kogu oma suguvõsaga oma ema juubelit. Juuni alguses tähistab sünnipäeva ka Heidi ema ja Pajuvärava talu külastab kogu tuntud Hansode pere.
Osa 3 - Maatööd
Heidi Hanso ja tema kaks vahvat last pingutavad, et teha Pajuvärava talust oma unistuste kodu, kus on ehe maaelu ja hoovi peal mõnuleb loomakari. Igapäevasele remondile on lisanud maatööd, sest tallu sisse kolinud lambad vajavad pügamist ning perel tuleb uus amet selgeks õppida. Heidi unistus loomapargist saab taas veidi reaalsemaks, kui tallu kolivad sisse uued linnud - kuid enne tuleb valmis ehitada uus aedik.
Osa 2
Kange saare naine Heidi pingutab kõvasti, et saaks oma kahe lapsega kiiremini remondijärgus päriskoju sisse kolida. Koos lastega tuleb tapeetida ja värvida siseruumid, ehitada üpriski omapärane kasvuhoone ning leida viis muruniitmiseks, kui niiduki ostuks pole eelarvet.
Osa 1
Südamlik tõsielusari vahvast Saaremaa loomapidajast Heidist ja tema kahest väikesest tütrest, Umast ja Rajust. Nad kolivad vanasse tallu, et rajada sinna endale ja sajakonnale linnule-loomale päris oma kodu. Paraku on maja vana, seal pole korralikku vooluühendust ega veevärki, rääkimata ulualusest loomadele. Raha Heidil eriti ei ole ja ehitusoskus on kasinavõitu, kuid optimismi ja pealehakkamist on see-eest kõvasti. Sarja esimeses osas tutvustavad Heidi ja lapsed oma uut kodu ja senist elu ning valmistuvad esimeseks ööks täiesti poolikus majapidamises.